Kézzel nevelt papagájok

Az elvárosiasodás következtében napjainkban egyre nagyobb az igény, hogy a természet valamely darabját otthonunkba vigyük. A kutya és macskakedvelők mellett, egyre szélesebb a madártartók tábora. PAPAGÁJT CSAK PÁRBAN SZABAD TARTANI!

Egy papagájjal ugyanannyit, vagy talán még többet kell foglalkoznunk, mint egy kutyával, macskával. Ne felejtsük el, hogy a kézzel nevelt madarak minket azonosítanak fajtársként, ezért igen szorosan kötődnek az emberhez. A vadon élő papagájok is társas lények, párban, vagy kisebb-nagyobb csoportokban élnek. Míg, a kutyánkat elvisszük sétálni, a macska kijárhat csavarogni, addig az egyedül tartott madár a nap 90%-át egy zárt kalitkában tölti. Nem érintkezhet fajtársaival, nem lát világot, így számára mi jelentjük az egyetlen társat.

Fióka korban emberi oltalom alá kerülő madarak igazán szelíd, kezes társsá válnak. Ha teljesen szelíd madarat szeretnék, akit simogatni, babusgatni, tudunk, aki hozzánk bújik, szórakoztat minket, hangokat-beszédet utánoz, akkor csak kézzel nevelt, fiatal madarat vásároljunk. Fiatal, bébi madár esetében kizárható, (minimális az esélye) hogy a helytelen bánásmód következtében „elrontott”, zavart viselkedésű madár kerül hozzánk.

KÉZZEL NEVELT PAPAGÁJ, ÉS KÉZZEL NEVELT PAPAGÁJ KÖZÖTT ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG LEHET.

A ‘futószalagon’ táplált, és a családi környezetben, odafigyeléssel, gondoskodással cseperedett madár között igen eltérő viselkedési formákat lelhetünk fel.

Ha a kismadarat csak az etetés idejére vesszük kézbe, s annak végeztével visszakerül az inkubátorba, vagy társai közé, akkor önállóvá válása után visszavadulhat, és nem sokban fog különböziK egy szülők által nevelt példánytól.
Ha nevelésére kellő időt, odafigyelést fordítunk, etetés előtt – közben – után foglalkozunk a kismadárral, simogatjuk, beszélünk hozzá, akkor válik belőle igazán szelíd, kezes madár.

Csak zárt gyűrűs, tenyésztői bizonylattal /CITES igazolás/ rendelkező madarat vásároljunk meg!

Kinek ajánlott a papagáj, mint társ?

Ne tartson papagájt:

  • aki, csak azért szeretne, mert a TV-ben, vagy a szomszédnál látta,
  • aki, szereti a csendet, mert a legtöbb papagáj (még a legcsendesebbek is), főleg reggel és este szeretnek locsogni, rikoltozni,
  • aki rend-tisztaság mániás, mert a madarakkal, mint minden háziállattal kosz is jár
  • aki toll allergiában szenved,
  • aki nem tud elég időt, energiát szánni tollas kedvencére.

Csak az tartson papagájt:

  • akinek jut elég ideje a madárra, szeretettel, gondoskodással fordul minden állat felé, és elfogadja, hogy a papagáj összetett, külön személyiség, egyéniség.

A madárnak is van lelke, vannak jó és rossz tulajdonságaik is. Így kell őket elfogadnunk, és szeretettel, odafigyeléssel kell lennünk irántuk.

Fontos információk a papagájok megvásárlásához:

  • házi kedvencnek csak és kizárólag kézzel nevelt, szelíd madarat válasszanak.
  • csak egészséges, rendezett tollazatú, hibátlan madarat vigyenek haza.

A papagájok beszédre tanítása:

A papagájok nagy része megtanítható ’beszélni’, de ne felejtsük el, hogy a madarunk nem beszél, hanem beszédet, illetve hangokat utánoz. A beszéd- és hangutánzó képesség faj-egyedfüggő.

Tévhit, hogy csak a hím ivarú madarak ‘tanulnak meg beszélni’, számos tojó is kiváló hangutánzó. A papagájok beszédtehetségének több oka van. Egyrészt anatómiai sajátosságuk: a gégefőről hiányzik egy olyan izom, mely a legtöbb madárfajnál megtalálható, másrészt igen egyszerűen: szeretnek hangokat, viselkedésformákat utánozni.

A papagájok a férfiak hangjánál, jobban, könnyebben utánozzák a női és gyerek hangokat. Nemcsak emberi hangokat képesek élethűen visszaadni, hanem más állatok pl.: más madarak, kutyák hangját, sőt a telefoncsörgést, és riasztó pityegést, dudaszót is kiválóan utánozzák. Jó beszédutánzó képességekkel rendelkező madarak még a: szarkák, varjak, hollók és a beók is.

Beszédutánzás tekintetében a kézzel nevelt, szelíd madarak jobban, könnyebben, hamarabb megtaníthatók beszélni, mint ‘vad’ társaik. (Mint a vadon fogott, vagy szülők által nevelt példányok)

Hogyan tanítsuk madarunkat?

Beszédre tanítani, csak szelíd, kiegyensúlyozott madarat lehet. Ha a madár vad és fél tőlünk, akkor közeledésünket támadásnak véli, és csak menekülni fog.
Nyugodt környezetet kell biztosítanunk számára. Ahány ház, annyi szokás. Mindenki más és más tanítási formára esküszik.

Vannak, akik a kalitka mellett, folyamatosan ismételgetik a kívánt szavakat, mondatokat. Mások magnóra felvett szöveget játszanak le a madárnak.
A legcélravezetőbb módszer, amikor valamilyen kontaktusba lépünk a madárral, ez lehet etetés, simogatás, takarítás, akkor szólítsuk a nevén, vagy a kívánt szavakat ismételgessük neki. A kezdet itt is nehéz. Sokat feladják, hogy ‘ez a madár biztosan nem beszél’, és utána egyszer csak megszólal. Az első szó megtanítása a legnehezebb, később már könnyebben tanulnak. Idővel, már tanítás nélkül is megtanulnak kifejezéseket, füttyöket. Vigyáznunk kell, hogy a madár jelenlétében ne káromkodjunk. Ezeket tanulják meg szinte a leghamarabb. Némely papagájt nem kell tanítani, maguktól kezdenek el beszélni.

A fiókák kézzel történő felneveléséhez, kizárólag az amerikai gyártmányú, Kaytee termékeket használjuk!

Kaytee kézi nevelőtáp

A Kaytee nevelőtáp egy olyan kiegyensúlyozott, magas tápértékű készítmény, mely a fiókák gyorsabb, erőteljesebb növekedését, korai elválasztását és tollazatuk szebb-fényesebb fejlődését segíti elő. Az Exact olyan ‘életbarát’ összetevőket tartalmaz, melyek elősegítik a bélben lévő mikroorganizmusok egészséges egyensúlyi helyzetének fenntartását. Emésztő enzimeket tartalmaz, így biztosítja a szénhidrátok és a proteinek maximális felhasználását. Ezek az enzimek különösen értékesek a frissen kikelt, valamint az emésztési problémákkal küzdő madarak esetében. Mind a kézi nevelésnél, mind a kifejlett madarak diétájánál megszünteti az emésztési zavarokat.

Kézzel nevelés

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.