Keltetés

A Fiókanevelés témakörön belül, két fejezetre osztva, külön kerül bemutatásra a fiókák keltetése, és kézzel történő felnevelése. Néhány hasznos tanácsot is olvashatnak a papagájok tartásáról, beszédre tanításáról. Az itt olvasható anyag ismeretterjesztő céllal lett kidolgozva, a tematika a saját ismereteimen túl, állatorvosok, külföldi és hazai szakemberek tapasztalatait, gondolatait is bemutatja.

A papagájtojások keltetőgépbe helyezése előtt, győződjünk meg néhány feltétel meglétéről

Hőmérséklet: Mivel, ezen tényező hatása döntő az embrió fejlődésének biztonságára, gyorsaságára, az lehetőleg 37 -37,5 Celsius legyen. Már ettől alacsonyabb, illetve magasabb hőmérséklet negatívan befolyásolhatja a kelési arányt.

Páratartalom: A tojások fejlődésük (kelés folyamata) alatt pára alakjában vizet veszítenek a pórusaikon keresztül. Ez a veszteség függ a pórusok méretétől, számától, valamint a keltetőgép belső páratartalmától.

Az eredményes kelés érdekében a tojások súlyának kb.:15%-át kell elveszíteniük.
A tojást 3-naponta megmérve és a páratartalmat szabályozva lehet a szükséges súlyvesztést elérni.

A súlymérést nagy odafigyeléssel, óvatossággal végezzük! Kellő tapasztalat, gyakorlat híján a tojások kézbevétele, rakosgatása károsíthatja a tojásokat.

A páratartalom igény fajonként, nemzetségenként változó, a kakaduknál 48-50%, az ara és amazonpapagáj tojásoknál 52-54 %-os.

Ha egyszerre többféle papagájtojást keltetünk, az ajánlott páratartalom 48-50%.

Szellőztetés: A környezet levegőjének beáramoltatása oxigénnel látja el a gép belsejét, kiáramoltatja a fölösleges hőt és a tojások által termelt széndioxidot.

Ideális esetben a beáramló levegő hőfoka 24-Celsius.

Forgatás: A tojások periodikus forgatása 4 óránként történjen meg, mivel ez is alapvető fontosságú, ezért elengedhetetlen művelet a fiókák megfelelő fejlődése érdekében, valamint erősíti a fióka embrionális membránjait.

A forgatás megakadályozza, hogy az embrió letapadjon a tojáshéj belső hártyájához (ami a keltetés kezdeti időszakában igen gyakori probléma). A várható kelés előtt 2 nappal kell a tojást meglámpáznunk, így kiszűrhetjük a beszáradt, elhalt embriót tartalmazó tojásokat. Ezután kerülnek a tojások a bújtatóba. Ekkor már nem kell azokat forgatni.

A tojás megfogása lehetőleg a legrövidebb ideig tartson, így elkerülhetjük a kihűlést, valamint a tojás sérüléseit. A kézbevételt nagyon óvatosan végezzük, mivel a héj ilyenkor már nagyon vékony. A fióka a fejlődése során, csontozatának felépítésére felhasználta a tojáshéjban lévő Kalciumot. A tojáshéj idő előtti feltörése végzetes lehet az embrióra nézve.
A bujtatóban szükséges hőmérséklet 37 Celsius, a relatív páratartalom pedig 80%-os.

A magas páratartalom nedvesen tartja a membránokat, így a fióka könnyen mozoghat a tojásban, és át tudja majd törni annak falát.

Megkülönböztetett figyelmet kell szentelnünk a tisztaságra és a fertőtlenítésre. Közhely, de igaz: tisztaság, fél egészség!

Kézzel nevelés

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.