Madarak táplálása

Az alábbi felsorolásban szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani a papagájok helyes táplálásához.

Magkeverék.

A papagájok legfontosabb és egyben alaptakarmánya a magkeverék. Az etetésre szánt keverék legfontosabb kitétele, hogy az válogatott, tisztított összetevőkből álljon. Kizárólag por és molymentes takarmányt etessünk a madarakkal.

Fontos, hogy az olajos és lisztes magok aránya megfelelő legyen, így elkerülhető az egyoldalú táplálás kialakulása. A magkeverék ne legyen hő kezelt. A hőkezelésen átesett termék esetén a magvak bel tartalmi értéke, és ez által tápértéke közel a felére csökken. Ez mind biológia, mind anyagi veszteséget jelent. A madár több eleséget igényel, szinte csak kétszeres mennyiség elfogyasztása esetén lakik jól. Az eleség legalább 10-15 féle összetevőből álljon, és mindig legyen a papagáj előtt. Minden reggel friss adagot készítsünk a madarainknak.


Zöldségek – gyümölcsök.

Kedvenceink étrendjét feltétlenül ki kell egészítenünk: zöldségekkel, gyümölcsökkel is.
A zöldségeket, gyümölcsöket mindig csak alapos tisztítás után tegyük kedvencünk elé.
A magokat minden esetben távolítsuk el!

Néhány a felhasználható nyersanyagok közül:

Zöldségek: uborka, sárga-és fehérrépa, saláta, cukkini, padlizsán, sütőtök, zöldborsó, tejes kukorica, fejtett bab, paprikafélék (a csípős is), paradicsom.

Gyümölcsök: alma, körte, banán, mangó, kivi, cseresznye, meggy, barack, sárga-görög dinnye, szőlő, szilva, füge, eper, szeder, ribizli.


Lágy eleségek, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb kiegészítők.

Lágy eleség: igazából az állati- és növényi fehérjék, vitaminok, valamint az ásványi anyagok egyvelegének a gyűjtőneve. Ezek megfelelő arányú beviteléről is gondoskodnunk kell – ezt legegyszerűbben egy mix készítésével érhetjük el.
Ha nem szeretnének bajlódni a lágyeleség készítéssel, akkor választhatnak kész, gyári keveréket is.

A lágyeleségek elkészítésének legkönnyebb és legegyszerűbb módja, ha valamilyen gyári készítményt egy felmelegített mirelit zöldségmix-el kevernek össze.

Ha mégis otthon, házilag készítenének valamilyen keveréket, akkor az alábbi egyszerű, de igen tápláló receptet ajánlanám a figyelmükbe: reszelt főtt tojás, reszel sárgarépa, főtt rizs és keksz dara keveréke. Ehhez bármilyen apróra vágott zöldséget is keverhetnek.

Fehérjék: a papagájok fehérje igénye nem jelentős, de fontos, hogy mind az állati, mind a növényi fehérjék is részét képezzék a madarak táplálásának.

Állati fehérjék: keményre főtt tojás, sajt, túró, párolt csirkemell.
Ha főtt tojást adnak a madaraknak, akkor azt legalább 20 percig főzzék a Salmonella fertőzés elkerülése végett!

Növényi fehérjék: ezek pótlására a legalkalmasabb megoldást az áztatott vagy a csíráztatott magok felkínálása jelentheti.
Ha csak áztatott magokat adnánk a madárnak, akkor este egy tálban beáztatjuk a magvakat, majd a következő reggel leszűrve, alapos átmosás után tesszük a madarak elé. Az áztatott keverék főbb összetevői: fekete napraforgó, borsó, kukorica, búza egyenlő arányban.

A csíráztatott magok készítéséhez a már egy éjszakán át ázott, és másnap reggel leszűrt/átmosott keveréket 24 órára egy lapos tálba helyezzük. Másnap reggelre már megjelennek a kis hajtások, ekkor – alapos átmosás után – már adható a madaraknak. Vásárolhatunk a madaraknak csíra készítményeket is. A legkedveltebb és könnyen beszerezhető a mungóbab csíra.

Vitaminok: a papagájok számára is nagyon fontos és kihagyhatatlan a vitaminok pótlása. Legcélszerűbb, ha valamilyen multi vitamin készítményt használnak. A lényeg, hogy magas A vitamin tartalmú készítmény legyen! A madarak számára legfontosabb vitamin az A vitamin. A madár ivóvizéhez keverve, hetente egy alkalommal /de mindig más-más napokon/ adagoljuk. Ha vitaminos nap van, akkor csak magkeverék és a vitaminos víz legyen a madár előtt! Ne adjunk se zöldséget, se gyümölcsöt!


Ásványi anyagok, aminosavak.

Az ásványi anyagok szintén elengedhetetlenek a madarak egészségének és jó kondíciójának megtartásához. Az igazán jó multi vitamin készítményekben már megtalálhatók mindazon vitaminok és aminosavak, melyek a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenek.

Az új készítmények, már gondosan kiszámított, és optimális arányban tartalmazzák azokat az összetevőket, melyek kombinációja az egyensúlyi állapot megtartásán túl segít a stressz, illetve a betegségek által megbomlott egyensúly helyreállításában.

Az ásványi anyagok, a mész és a Kalcium pótlására valamilyen kész, gyári terméket ajánlanák. Ezek osztriga, kagyló és korall zúzalékból, valamint lösz és agyag morzsalékból állnak.


Egyéb kiegészítők.

Az egyéb kiegészítők sem hagyhatók el. Ezek is nagyon fontos tényezők a madarak táplálási rendszerében. Ide soroljuk a szépiát /tintahal meszes váza/ és a probiotikumokat is. A szépia a csőr koptatásán túl, a mész és a kalcium pótlását is szolgálja, míg a probiotikumok a bélflóra stabilizálásával erősítik a papagájok természetes immunbázisát, biztosítják a normális anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok és mikroelemek felszívódását, és az egészséges bélflóra fenntartását.


Takarmányozási terv, egyszerű példa a papagájok táplálásához.

hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap
magkeverék magkeverék magkeverék magkeverék magkeverék magkeverék magkeverék
zöldségek gyümölcsök vitamin zöldségek áztatott mag lágy eleség
ásványok ásványok ásványok
ivóvíz ivóvíz ivóvíz ivóvíz ivóvíz ivóvíz ivóvíz

Kedvencüket mindig a reggeli órákban etessék! Fontos, hogy a madarak táplálásában ne kövessenek semmilyen rendszert, étrendjük legyen mindig változatos. Legyenek zöldség,  vagy gyümölcsnapok. Ne adjunk sárgarépát banánnal! A lágy eleségeket, könnyen romlandó eledeleket csak néhány órán át hagyják a madár előtt. Az ivóvizet egy nap kétszer cseréljék!

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

További információk és fotók a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/KezzelNeveltPapagajok

Madaraik tartásához sok sikert és örömöt kívánok!

www.kalitka.hu

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.