A kikelést követően, az első négy órában még nem kell etetni a fiókákat a szikzacskó felszívódása elegendő „táplálékot” biztosít erre az időszakra.
A fiókák etetésének gyakoriságát az alábbi táblázat mutatja:
Fióka életkora hetekben |
Etetések gyakorisága |
1 – 2 |
Minden 2. órában 06:00 órától 24:00-ig. |
3 – 4 |
Minden 4. órában 06:00 órától 22:00-ig. |
5 – 6 |
06:00, 12:00, 17:00, 22:00 |
7 – 8 |
06:00, 12:00, 17:00, 22:00 |
9 – 10 |
06:00, 14:00, 22:00 |
10 – 12 |
06:00, 20:00 |
12 – 14 |
Egyszeri etetés esténként. |
Az etetéshez szükséges nevelőtáp mennyisége, állaga, függ a madár fajtájától, fejlettségi szintjétől-korától. A fióka növekedésével arányosan növeljük a keverék sűrűségét. A nevelőtáp sűrűsége napszaktól is függ. (reggel az első etetésnél hígabbat, míg este az utolsó etetésnél sűrűbbet adhatunk) A fióka növekedésével arányosan emeljük az etetésre szánt nevelőtáp mennyiségét is.
Az etetést végezhetjük hajlított kiskanállal, vagy fecskendővel. A keveréket és a meleg vizet egy tiszta edényben keverjük össze, majd hagyjuk állni egy-két percig. Mikrohullámú sütőben is melegíthetjük, ebben az esetben a nevelőtápra hideg vizet öntünk, alaposan felkeverjük, majd a mikrohullámú sütőben megmelegítjük.
Az etetésre szánt adagot mindig frissen készítsük el, ennek hőmérséklete 40-42 Celsius fok legyen. A jobb emésztés érdekében csepegtethetünk friss citromlevet a már elkészített keverékbe.
Csak akkor etessük meg a kismadarat, az előző etetés már teljesen leürült. Soha ne etessünk rá az előző etetésre! Ha a begy nem ürül le, akkor készítsünk köménymagos teát, majd azt a megfelelő hőmérsékleten 40-42 Celsius fokon etessük/itassuk a kismadárral. Ez tökéletesen „átmossa” a fióka emésztőrendszerét. /mint a kisbabáknál/