english

Kézzel nevelt papagáj fiókák

Madarak táplálása

Az alábbi felsorolásban szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani a papagájok helyes táplálásához.

Magkeverék.

A papagájok legfontosabb és egyben alaptakarmánya a magkeverék. Az etetésre szánt keverék legfontosabb kitétele, hogy az válogatott, tisztított összetevőkből álljon. Kizárólag por és molymentes takarmányt etessünk a madarakkal.

Fontos, hogy az olajos és lisztes magok aránya megfelelő legyen, így elkerülhető az egyoldalú táplálás kialakulása. A magkeverék ne legyen hő kezelt. A hőkezelésen átesett termék esetén a magvak bel tartalmi értéke, és ez által tápértéke közel a felére csökken. Ez mind biológia, mind anyagi veszteséget jelent. A madár több eleséget igényel, szinte csak kétszeres mennyiség elfogyasztása esetén lakik jól. Az eleség legalább 10-15 féle összetevőből álljon, és mindig legyen a papagáj előtt. Minden reggel friss adagot készítsünk a madarainknak.
Általunk használt készítmény: Bonaparte Magkeverék


Zöldségek - gyümölcsök.

Kedvenceink étrendjét feltétlenül ki kell egészítenünk: zöldségekkel, gyümölcsökkel is.
A zöldségeket, gyümölcsöket mindig csak alapos tisztítás után tegyük kedvencünk elé.
A magokat minden esetben távolítsuk el!

Néhány a felhasználható nyersanyagok közül:

Zöldségek: uborka, sárga-és fehérrépa, saláta, cukkíni, padlizsán, sütőtök, zöldborsó, tejes kukorica, fejtett bab, paprikafélék (a csípős is), paradicsom.

Gyümölcsök: alma, körte, banán, mangó, kivi, cseresznye, meggy, barack, sárga-görög dinnye, szőlő, szilva, füge, eper, szeder, ribizli.


Lágyeleségek, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb kiegészítők.

Lágyeleség: igazából az állati- és növényi fehérjék, vitaminok, valamint az ásványi anyagok egyvelegének a gyűjtőneve. Ezek megfelelő arányú beviteléről is gondoskodnunk kell – ezt legegyszerűbben egy mix készítésével érhetjük el.
Ha nem szeretnének bajlódni a lágyeleség készítéssel, akkor választhatnak kész, gyári keveréket is.
Általunk használt készítmény: ORLUX – GOLD PATEE

A lágyeleségek elkészítésének legkönnyebb és legegyszerűbb módja, ha valamilyen gyári készítményt egy felmelegített mirelit zöldségmix-el kevernek össze.

Ha mégis otthon, házilag készítenének valamilyen keveréket, akkor az alábbi egyszerű, de igen tápláló receptet ajánlanám a figyelmükbe: reszelt főtt tojás, reszel sárgarépa, főtt rizs és keksz dara keveréke. Ehhez bármilyen apróra vágott zöldséget is keverhetnek.

Fehérjék: a papagájok fehérje igénye nem jelentős, de fontos, hogy mind az állati, mind a növényi fehérjék is részét képezzék a madarak táplálásának.

Állati fehérjék: keményre főtt tojás, sajt, túró, párolt csirkemell.
Ha főtt tojást adnak a madaraknak, akkor azt legalább 20 percig főzzék a Salmonella fertőzés elkerülése végett!

Növényi fehérjék: ezek pótlására a legalkalmasabb megoldást az áztatott vagy a csíráztatott magok felkínálása jelentheti.
Ha csak áztatott magokat adnánk a madárnak, akkor este egy tálban beáztatjuk a magvakat, majd a következő reggel leszűrve, alapos átmosás után tesszük a madarak elé. Az áztatott keverék főbb összetevői: fekete napraforgó, borsó, kukorica, búza egyenlő arányban.

A csíráztatott magok készítéséhez a már egy éjszakán át ázott, és másnap reggel leszűrt/átmosott keveréket 24 órára egy lapos tálba helyezzük. Másnap reggelre már megjelennek a kis hajtások, ekkor – alapos átmosás után – már adható a madaraknak. Vásárolhatunk a madaraknak csíra készítményeket is. A legkedveltebb és könnyen beszerezhető a mungóbab csíra.

Vitaminok: a papagájok számára is nagyon fontos és kihagyhatatlan a vitaminok pótlása. Legcélszerűbb, ha valamilyen multi vitamin készítményt használnak. A lényeg, hogy magas A vitamin tartalmú készítmény legyen! A madarak számára legfontosabb vitamin az A vitamin. A madár ivóvizéhez keverve, hetente egy alkalommal /de mindig más-más napokon/ adagoljuk. Ha vitaminos nap van, akkor csak magkeverék és a vitaminos víz legyen a madár előtt! Ne adjunk se zöldséget, se gyümölcsöt!
Általunk használt készítmény: PROMOTOR 43


Ásványi anyagok, aminosavak.

Az ásványi anyagok szintén elengedhetetlenek a madarak egészségének és jó kondíciójának megtartásához. Az igazán jó multi vitamin készítményekben már megtalálhatók mindazon vitaminok és aminosavak, melyek a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenek.

Az új készítmények, már gondosan kiszámított, és optimális arányban tartalmazzák azokat az összetevőket, melyek kombinációja az egyensúlyi állapot megtartásán túl segít a stressz, illetve a betegségek által megbomlott egyensúly helyreállításában.

Az ásványi anyagok, a mész és a Kalcium pótlására valamilyen kész, gyári terméket ajánlanák. Ezek osztriga, kagyló és korall zúzalékból, valamint lösz és agyag morzsalékból állnak.
Általunk használt készítmény: PRESTIGE GRIT + CORAL


Egyéb kiegészítők.

Az egyéb kiegészítők sem hagyhatók el. Ezek is nagyon fontos tényezők a madarak táplálási rendszerében. Ide soroljuk a szépiát /tintahal meszes váza/ és a probiotikumokat is. A szépia a csőr koptatásán túl, a mész és a kalcium pótlását is szolgálja, míg a pro biotikumok a bélflóra stabilizálásával erősítik a papagájok természetes immunbázisát, biztosítják a normális anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok és mikroelemek felszívódását, és az egészséges bélflóra fenntartását.
Általunk használt készítmény: GASTROFERM


Takarmányozási terv, egyszerű példa a papagájok táplálásához.

hétfő

kedd

szerda

csütörtök

péntek

szombat

vasárnap

magkeverék

magkeverék

magkeverék

magkeverék

magkeverék

magkeverék

magkeverék

zöldségek

gyümölcsök

vitamin

-

zöldségek

áztatott mag

lágyeleség

-

ásványok

-

ásványok

-

ásványok

-

ivóvíz

ivóvíz

ivóvíz

ivóvíz

ivóvíz

ivóvíz

ivóvíz

Kedvencüket mindig a reggeli órákban etessék! Fontos, hogy a madarak táplálásában ne kövessenek semmilyen rendszert, étrendjük legyen mindig változatos. Legyenek zöldség,  vagy gyümölcsnapok. Ne adjunk sárgarépát banánnal! A lágyeleségeket, könnyen romlandó eledeleket csak néhány órán át hagyják a madár előtt. Az ivóvizet egy nap kétszer cseréljék!

 

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

 

További információk és fotók a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/KezzelNeveltPapagajok

 

 Ha bármilyen kérdésük lenne, forduljanak hozzám bizalommal!
Madaraik tartásához sok sikert és örömöt kívánok!

Árnyék András
papagáj tenyésztő