english

Kézzel nevelt papagáj fiókák

Kézzel nevelés

A kikelést követően, az első négy órában még nem kell etetni a fiókákat a szikzacskó felszívódása elegendő "táplálékot" biztosít erre az időszakra.

A fiókák etetésének gyakoriságát az alábbi táblázat mutatja:

Fióka életkora hetekben

Etetések gyakorisága

1 - 2

Minden  2. órában 06:00 órától 24:00-ig.

3 - 4

Minden  4. órában 06:00 órától 22:00-ig.

5 - 6

06:00, 12:00, 17:00, 22:00

7 - 8

06:00, 12:00, 17:00, 22:00

9 - 10

06:00, 14:00, 22:00

10 - 12

06:00, 20:00

12 - 14

Egyszeri etetés esténként.

 Az etetéshez szükséges nevelőtáp mennyisége, állaga, függ a madár fajtájától, fejlettségi szintjétől-korától. A fióka növekedésével arányosan növeljük a keverék sűrűségét. A nevelőtáp sűrűsége napszaktól is függ. (reggel az első etetésnél hígabbat, míg este az utolsó etetésnél sűrűbbet adhatunk) A fióka növekedésével arányosan emeljük az etetésre szánt nevelőtáp mennyiségét is.

Az etetést végezhetjük hajlított kiskanállal, vagy fecskendővel. A keveréket és a meleg vizet egy tiszta edényben keverjük össze, majd hagyjuk állni egy-két percig. Mikrohullámú sütőben is melegíthetjük, ebben az esetben a nevelőtápra hideg vizet öntünk, alaposan felkeverjük,  majd a mikrohullámú sütőben megmelegítjük.

Az etetésre szánt adagot mindig frissen készítsük el, ennek hőmérséklete 40-42 Celsius fok legyen. A jobb emésztés érdekében csepegtethetünk friss citromlevet a már elkészített keverékbe.

Csak akkor etessük meg a kismadarat, az előző etetés már teljesen leürült. Soha ne etessünk rá az előző etetésre! Ha a begy nem ürül le, akkor készítsünk köménymagos teát, majd azt a megfelelő hőmérsékleten 40-42 Celsius fokon etessük/itassuk a kismadárral. Ez tökéletesen "átmossa" a fióka emésztőrendszerét. /mint a kisbabáknál/

Keltetés | Kézzel nevelt papagájok